Wie kent dit niet:
‘De telefoon gaat en je maakt achterop een bonnetje snel een notitie. Je vrouw vraagt je om de lamp op de zolder te vervangen en het achterlampje van een fiets (dat je vervolgens vergeet).
Je zit op het internet, en vindt een paar hele interessante websites, die je later nog een keer wilt bekijken. Maar je maakt geen notities en kan ze vervolgens nooit meer terugvinden.
Op je bureau ligt een stapel met allerlei papieren, waarvan de meesten weg kunnen, maar een enkeling een zinvolle notitie bevat, die je op een later tijdstip nodig hebt. (Of niet)’
De hele dag door zijn er talrijke situaties, waarbij het handig is om ergens een notitie te maken. Nu heeft iedereen hier wel een systeem voor, van agenda’s vol met notities tot stapels papier op het bureau.
Maar er is ook een elektronische oplossing: Evernote.
In essentie is evernote een simpel document productie en archivering systeem. Je typt een notitie op een pagina en die notitie wordt in de cloud opgeslagen. Zo kun je een eindeloze hoeveelheid notities en aantekeningen opslaan. En je kunt bijna alles toevoegen aan zo’n notitie: pdf, foto’s of video.
Waar kun je evernote voor gaan gebruiken:
- Voer tekst notities en bijlagen in via je PC, tablet of smartphone.
- Alles wordt gesynchroniseerd, dus waar je ook een aantekening invoert, je kunt het overtal terugvinden.
- Zie je een interessant stukje op je sociale media langskomen? Kopieer dat naar een Evernote notitie!
- Ben je bij een klant en maak je een aantekening: zet die in Evernote.
- Notities van een vergadering zet je in Evernote.
- Ben je op een website die je later nog een keer wilt nalezen (zelfs wanneer de website zou worden verwijderd): sla hem op in Evernote
- Je kunt de pagina’s van je eigen website snel in Evernote opslaan. Ideaal als back-up van de teksten die je met veel moeite hebt bedacht. Maar ook als naslagwerk, want teksten verander je wel eens. En wat als je je realiseert dat de oude tekst veel meer klanten aantrok?
- Al je projecten, logboeken, todo en andere lijsten kun je heel efficiënt in Evernote bijhouden en op al je apparaten terugkijken.
Volg deze stappen om Evernote klaar te zetten:
- Eerst moet je een account aanmaken.
Volg daarvoor de stappen op de website. - Installeer evernote op je PC
- Installeer evernote op je smartphone en tablet
- Installeer op je PC browser (firefox of chrome) de evernote plugin.
Hoeveel ruimte heb je in Evernote?
Evernote gebruikt niet de conventionele mappen structuur die je op je Pc gebruikt. Evernote gebruikt een systeem vergelijkbaar met gmail (daar heet het ‘labels’): je kunt een notitie een tag geven. En zo’n tag kun je dan als een folder gebruiken. Maar je kunt een notitie ook meerdere tags geven.
Evernote heeft een oneindige hoeveelheid opslagruimte, het gebruik wordt gelimiteerd door een upload limiet. De gratis basis van evernote geeft je een upload limiet van 60Mb per maand. Dat is voor mij ruim genoeg. Als je vooral teksten upload, dan is 3Mb al meer dan genoeg.
Als je echter veel afbeeldingen wilt gaan uploaden, dan zit je wel snel aan 60Mb, dan zou je een betaald abonnement kunnen nemen voor meer upload ruimte. Een maandelijkse upload limiet van 1 Gb kost $45 per jaar.
Hoe betrouwbaar is Evernote?
En blijven je aantekeningen altijd (dus ook over 15 jaar) nog beschikbaar?
Er zijn nu meer dan 32 miljoen gebruikers en het bedrijf heeft een waarde van meer dan 1 miljard dollars.
Ik heb een goed gevoel bij dit bedrijf. Het is een professioneel serieus product, dat bij vele mensen zal aanslaan.
Dit gezegd hebbende: het zou mij niet verbazen wanneer de Amerikaanse overheid zich toegang tot uw gegevens zou kunnen afdwingen. Het is verder een ‘cloud-service’, dus alle gegevens staan online. Weliswaar goed beveiligd, maar wel online. Ik zou dus geen wachtwoordbestanden, via deze service gaan beheren!
Evernote heeft overigens een ‘export’ functie. Je zou dus regelmatig een backup kunnen maken van Evernote naar je lokale PC.
Conclusie
Alle onschuldige aantekeningen, websites, kopieën van pagina’s van je eigen website (zodat je een backup hebt, maar ook terug kunt kijken welke teksten je vroeger op je website gebruikte) zijn zo wel heerlijk eenvoudig opgeruimd!
Laat hieronder een bericht of jouw eigen ervaring achter.
Ervaringen met ‘chaos’, of met jouw persoonlijke Evernote ervaringen.