Joomla versus WordPress

De meest populaire Content Management Systemen (CMS) zijn op dit moment: “Joomla en WordPress”
Maar welke van deze Open Source CMS-en is het beste?

joomla_vs_wordpressFunctioneel lijken de systemen veel op elkaar:

  • Publiceren van content
  • Gebruiksgemak, beide systemen maken gebruik van gebruikesvriendelijke moderne WYSIWYG editors. Waarmee naast teksten ook afbeeldingen, links en filmpjes makkelijk te beheren zijn.
  • Ze gebruiken dezelfde soort techniek: html, php en mySQL. Reactie snelheid van beide systemen is vergelijkbaar.
  • Beide Open Source systemen hebben een zeer actieve community die zorgt dat de software goed onderhouden en verbeterd wordt.
  • Ze worden beiden door grote organisaties gebruikt
  • Vormgeving staat los van de content, alle drie de systemen. De vormgeving staat los van het systeem, in alle drie de systemen kun je alles ontwerpen en bouwen.
  • Vindbaarheid, SEO of zoekoptimalisatie: alle 3 de systemen zijn default of via extra plugins te optimaliseren. Leesbare URL’s, titels, tags, sitemap. Dus zowel Joomla als Drupal als WordPress zijn met de juiste kennis optimaal in te stellen.

Waar zitten dan de verschillen?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we naar de geschiedenis van de 2 systemen kijken:

WordPress

WordPress is in feite gestart als een Blogging Systeem.
Het is daarom gericht op bij een blog passende functionaliteiten: snel en gemakkelijk artikelen plaatsen.
Binnen een paar minuten heb je een WordPress online staan en hoef je je eigenlijk alleen nog maar bezig te houden met het schrijven van de content.

WordPress bezit vanuit de basis niet veel opties, maar dit is dan ook de kracht van WordPress.
Een webmaster die gewend is aan Joomla, zoekt naar opties in WordPress die er niet zijn en een webmaster die gewend is aan WordPress, moet in Joomla wennen aan de vele opties en instellingen.

Dankzij de plugins, ook wel widgets genoemd binnen WordPress, kun je toch je website voorzien van functionaliteiten zoals formulieren of overzichten. Voor sommige plugins moet je betalen maar daar krijg je dan support voor terug.

Matt Mullenweg (de bedenker van WordPress) heeft een duidelijke visie: less is more.
De wijzigingen aan WordPress van de afgelopen jaren zijn minimaal geweest. Ze zijn met name gericht op gebruikersgemak of het automatisch installeren van updates.

WordPress is het beste te gebruiken voor: Blog websites, simpele corporate en magazine websites.
Worpress is minder geschikt voor: Websites waarbij bezoekers een account moeten kunnen aanmaken waarin verschillende rollen gekoppeld moeten worden. ( Denk aan een community website / intranet / extranet / klanten portal ).
Ook is WordPress minder geschikt als webwinkel of kan het minder goed omgaan met rijke content die velden bevatten. Denk aan evenementen, downloads, medewerkers, etc. Je moet dan gebruik gaan maken van 3rd party plugins waarvoor je moet betalen.
Wordpress is qua gebruiksgemak: Erg gemakkelijk.
Door zijn eenvoud is WordPress beheer overzichtelijk. Ook het ontwikkelen gaat sneller dan bij Joomla.

Grote WordPress websites zijn bv viva.nl en HPdeTijd.nl

Joomla

Begonnen als Mambo in 2000 en heeft zich later gesplitst in Joomla.
Lange tijd was het nadeel van Joomla dat de backend nogal rommelig was. Je moest vaak zoeken naar de plek waar je iets kon configureren. Met de recente komst van Joomla 3 is de interface gelukkig flink op de schop genomen en oogt deze een stuk overzichtelijker en professioneler.
Sinds Joomla 3.0 gaat het hard. Multi-language, een auto-update functie en meer opties om gebruikers specifieke rechten te geven.

Joomla was een tijd lang het meest gebruikte CMS ter wereld was. Joomla heeft hierdoor een grote community om zich heen verzameld.

Joomla is het beste te gebruiken voor: Corporate website en magazine websites.
Joomla is minder geschikt voor: Websites waarbij bezoekers een account moeten kunnen aanmaken waarn verschillende rollen gekoppeld moeten worden. ( Denk aan een facebook community website / intranet / extranet / klanten portal ).
Joomla is qua gebruiksgemak: erg vriendelijk. De interface ziet er vriendelijk uit maar heeft wel wat uitleg en gewenning nodig.

Grote Joomla websites
Het bekende museum in New York, goed voor 326.000 bezoeker per maand: guggenheim.org
De vergaarbak van de nu.nl websites: nujij.nl

Conclusie

Bedenk bij de keuze van het CMS goed wat voor een functionaliteit noodzakelijk is voor jouw website.
Kort samengevat: wil je een blog waar je snel artikelen wilt publiceren en bezoekers makkelijk kunnen reageren? Dan is WordPress de juiste keuze.
Wil je een meer uitgebreide corporate website met meer functionaliteiten? Of moeten gebruikers kunnen inloggen en bepaalde rechten of mogelijkheden krijgen? Dan is Joomla de betere keuze.

Heb je vragen over WordPress, Joomla of Drupal? Stel ze dan gerust hieronder in het commentaar gedeelte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>